Από το «Stonewall» στα «Pride»

Στις 28 Ιουνίου του 1969, στις Η.Π.Α. πραγματοποιείται επιδρομή της αστυνομία σε ένα μπαρ-στέκι ομοφυλόφιλων ατόμων, το«Stonewall Inn». Αυτή η επίθεση, αν και δεν αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για τη συγκεκριμένη εποχή, δεδομένου ότι ξυλοδαρμοί και συλλήψεις εις βάρος ομοφυλοφίλων αποτελούν συχνό φαινόμενο, έχει μείνει στην ιστορία ως σταθμός για την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς μιλάμε για μία εξέγερση των ανθρώπων αυτών ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση παράλληλα με την αστυνομική και παρακρατική βία και καταστολή Στο σημείο αυτό σπεύδουν κι άλλα άτομα και η αντίσταση αναβαθμίζεται σε εξέγερση που διαρκεί τρεις μέρες και γενικεύεται σε αρκετές περιοχές της Νέας Υόρκης. Μιλάμε για μία συνθήκη που είχε ισχυρό αντίκτυπο στα lgbtqi+ κινήματα καθώς τα υποκείμενα εξεγέρθηκαν ενάντια σε όλο το φάσμα της καταπίεσης που δέχονταν στο κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο και έπειτα και στο ατομικό. Μετά την εξέγερση του stonewall, υπήρχε ένα χειροπιαστό γεγονός αντίστασης με βάση το οποίο διαδήλωνε ο κόσμος προκειμένου να το διατηρήσει στη συλλογική μνήμη αλλά και να εμπνεύσει νέους αγώνες. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρώτο Gay Pride, μια διαδήλωση με αφορμή μία ημέρα αντίστασης, μνήμης της εξέγερση και σημείο αναφοράς των LGBTQI+ διεκδικήσεων.

Τα Pride άρχισαν σταδιακά να εξαπλώνονται και πλέον πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις του πλανήτη. Η σύνδεση των Pride με το «Stonewall» είναι σαφής και εδράζεται στην έκφραση των αναγκών των υποκειμένων που δέχονται την καταπίεση. Με το πέρας των χρόνων ωστόσο, οι αναφορές στην εξέγερση μειώθηκαν. Τα χαρακτηριστικά αλλά και η ίδια η μνήμη της εξέγερσης του Stonewall αποσιωπήθηκαν συστηματικά με στόχο την αλλοίωση, την αποριζοσπαστικοποίηση και εν τέλει την αφομοίωση του αγώνα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η προσπάθεια της κυριαρχίας να απονοηματοδοτήσει τους αγώνες και να τους απεκδύσει από τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και τις διεκδικήσεις εκείνες που θα τους καθιστούσαν πραγματικά επικίνδυνους για το υπάρχον και παράλληλα η προσπάθεια για επανανοηματοδότηση τους προκειμένου να διαστρεβλωθεί η αντίληψη για τη χειραφέτηση των καταπιεσμένων και να αναχθεί σε αίτημα συνδιαχείρισης της εξουσίας. Το αίτημα της ορατότητας που τίθεται ως προτεραιότητα, εμποδίζει την εξέλιξή των Pride σε ένα κίνημα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και συνολικές διεκδικήσεις για ισότητα και ελευθερία, καθώς ενέχει τη θέληση για ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα. Υπάρχουν βέβαια και pride που αυτοπροσδιορίζονται ως radical (αυτοοργανωμένα) και έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα όσον αφορά την απόρριψη των θεσμικών φορέων και την προώθηση μιας ριζοσπαστικής αντίληψης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας.

Ο καπιταλισμός δεν αποτελεί απλά ένα οικονομικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, αλλά ένα πλέγμα κοινωνικών συμπεριφορών και δομών που ορίζονται στη βάση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Είναι λοιπόν ζητούμενο η συνολικοποίηση των μερικών αγώνων σε μία ριζοσπαστική κατεύθυνση που θα αποσκοπεί στη συνολική ανατροπή του υπάρχοντος. Επί του συγκεκριμένου λοιπόν, το διακύβευμα δεν είναι η ανέλιξη ομοφυλόφιλων σε θέσεις εξουσίας, που σε διαφορετικές συνθήκες θα είχαν πρόσβαση μόνο ετεροφυλόφιλοι, αλλά η πλήρης κατάργηση των σχέσεων καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Εμείς, ως πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία αναγνωρίζουμε τη σύνδεση των αγώνων για τη γυναικεία χειραφέτηση με τους αγώνες της lgbtqi+ κοινότητας, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι κοινή ρίζα των δύο αποτελεί η πατριαρχία, δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος από το οποίο πηγάζει κάθε μορφής καταπίεση και εκμετάλλευση. Απαντάμε λοιπόν με την οργάνωσή μας ως αναρχικές και ως γυναίκες ενάντια στην καταπίεση της πατριαρχίας και όλων των μορφών εξουσίας που επιβάλλονται από το υπάρχον σύστημα. Για να γίνει ο κόσμος όπως οραματιζόμαστε, δεν μπορούν να διατηρηθούν οι υπάρχουσες πατριαρχικές δομές και για να επέλθει αυτή η αλλαγή, πρέπει να συμμετάσχουμε οι ίδιες στον αγώνα εναντίον του κόσμου της εξουσίας. Ο αγώνας για την απελευθέρωσή από τα δεσμά της πατριαρχίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για το γκρέμισμα της κρατικής και καπιταλιστικής επιβολής. Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλες τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους, με τα άτομα της lgbtqi+ κοινότητας, τους εργάτες και τους άνεργους, τις μετανάστριες, τους φοιτητές και τις μαθήτριες και οργανωνόμαστε ταξικά, αυτοοργανωμένα και αντιθεσμικά. Μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της γης, διατηρούμε τη φλόγα της εξέγερσης του Stonewall ζωντανή, ώστε να οικοδομήσουμε από κοινού έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους μέσα του, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s