Συλλογική έκδοση: «Ελεύθερες Γυναίκες»

μπροσούρα 1.jpg

Συλλογική έκδοση της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία: «Ελεύθερες Γυναίκες»

Η έκδοση της παρούσας μπροσούρας αποτελεί εγχείρημα της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2018. Ως γυναίκες αγωνίστριες επιλέξαμε να οργανωθούμε στην πρωτοβουλία, οραματιζόμενες μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης δίχως καμία μορφή καταπίεσης, εξαναγκασμού και εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αναγνωρίζουμε ότι τα παραπάνω αναπαράγονται από την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα καθώς και την πατριαρχία, αντιλαμβανόμενες ότι η τελευταία αποτελεί όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι αλλά προϋπήρχε αυτών και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο της εδραίωσης τους. Ως εκ τούτου, αποφεύγουμε να αγωνιζόμαστε μονοθεματικά ενάντια στην πατριαρχία αλλά συνολικοποιούμε την δράση μας συμμετέχοντας στους ευρύτερους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.

Επιλέγουμε με αυτήν την μπροσούρα να μιλήσουμε για τον αγώνα των Mujeres Libres μέσα από τις μνήμες δύο γυναικών της οργάνωσης. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα αυτών των γυναικών που αναγνώρισαν ως σημείο αναφοράς για την συσπείρωση τους τις κυρίαρχες καταπιέσεις που υφίσταντο: μία τριπλή σκλαβιά ως προς την γυναικεία τους υπόσταση, την ταξική τους προέλευση και την ανισότητα στην πρόσβαση της γνώσης. Γι’ αυτό και επέλεξαν να συγκροτήσουν τη γυναικεία οργάνωση των Mujeres Libres, δρώντας για την γυναικεία απελευθέρωση και χειραφέτηση ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την κοινωνική επανάσταση στην Ισπανία του 1936. Η δημιουργία μίας οργάνωσης στην οποία θα συμμετείχαν αποκλειστικά γυναίκες καθίσταντο αναγκαία, καθώς αφενός οι γυναίκες υφίσταντο μία περαιτέρω καταπίεση λόγω του φύλου τους και αφετέρου γιατί η πατριαρχία, έχοντας «βαθιές» ρίζες, επηρέαζε και τον τρόπο που ορισμένοι σύντροφοί τους τις αντιμετώπιζαν μέσα σε κοινές διαδικασίες και αποθάρρυνε ορισμένες γυναίκες από την συμμετοχή στον ευρύτερο αγώνα.

Αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες των Mujeres Libres ως πληττόμενα υποκείμενα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συσπειρωθούμε και να οργανωθούμε με παρόμοιο τρόπο με αυτές. Απορρίπτουμε τις θεσμικές αποφορτίσεις και τον ατομικό δρόμο, πιστεύοντας ότι η γυναικεία χειραφέτηση ενάντια στον κόσμο εξουσίας και στις καταπιέσεις του σήμερα αποτελεί συλλογική υπόθεση. Προτάσσουμε τη συμμετοχή στον ευρύτερο αγώνα, γιατί «αν οι γυναίκες δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον «πόλεμο», θα είναι μία επανάσταση από άνδρες για τους άνδρες και όχι για όλους». Ενώνουμε τις φωνές μας με τις Mujeres Libres στην ισπανική επανάσταση του ’36, τις Ζαπατίστριες στα βουνά του Μεξικού και τις γυναίκες της Ροτζάβας ενάντια σε κράτος και πατριαρχία για την χειραφέτηση, την ελευθερία και την αναρχία.

Σχολιάστε